lørdag den 16. april 2016

T I R A M I S Ù




En tiramisú går man aldrig galt i byen med. Det er en italiensk dessert lavet på mascapone og små søde kiks (ladyfingers), og med undertoner af kaffe og portvin er det den perfekte afslutning efter en lækker middag. Jeg er ikke kaffedrikker derfor er min udgave med meget lidt kaffe, men alligevel nok til, at den har kaffesmag som en klassisk tiramisú skal have.

Du skal bruge (6 personer):

4 pastauriseret æggeblommer
4 spsk sukker
1 dl Masala eller anden hvid portvin
1 stang vanilje, kornene
1 dl fløde
500 g mascapone 
200 g ladyfingers
1 dl kaffe
6 weck glas eller andre mindre skåle

Drys: Kakao



Sådan gør du:

Start med, at brygge en stærk kop kaffe. Bræk nogle ladyfingers i stykker, så bunden på weck glassene er dækket. Hæld 2 teskefulde Masala  over dine ladyfingers og gør det samme med kaffe tilsæt evt. lidt mere af hver, hvis ladyfingers'ne ser tørre ud. 
Pisk æggeblommer og sukker sammen og vend mascaponen i. Pisk fløde og vaniljekorn sammen til en let flødeskum og vend det i mascaponecremen. Fordel halvdelen af mascaponecremen over dine ladyfingers i weckglassene. Læg et nyt lag ladyfingers på og fordel resten af cremen i glassene. Læg låg på og stil din tiramisú i køleskabet mindst 3 timer, inden servering drysses med kakao.



onsdag den 13. april 2016

B A G E L S




Vi er en rigtig madpakke familie. Det betyder rugbrødsmadder en del gange om ugen, hvilket ofte er ret kedeligt. Men nu er jeg blevet ret vild med bagels. Jeg har altid troet de var tørre og umulige, at holde pålægget i, men bagels er sprøde udenpå og blød indeni, hvilket jeg synes er ret lækkert. Pynt dem med ost, birkes, salt, peber...eller put spinat, gulerod, tomat eller kerner i dejen, kun fantasien sætter grænser. De er super nemme, at bage og drengene elsker, at hjælpe til med hullerne.

Du skal bruge (8 store):

450 g hvedemel
0,25 dl lys sirup
1 spsk olie
0,75 spsk salt
2,5 dl vand, lunkent
25 g gær
1 spsk sukker

Pynt: birkes, sesamfrø, salt/peber eller andet. 
1 udstikker, ø 3 cm





Sådan gør du:

Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt de øvrige ingredienser. Rør eller ælt dejen til den er glat og smidig. Lad den hæve 15 min.
Del dejen i 8 boller og pres bollerne flade. Brug udstikkeren til, at lave et hul i midten. Lad dine bagels hæve ca. 30 min. et lunt sted.

Inden hævningen er færdig, sættes en gryde over at koge med en masse vand. Kog bagelsne ca. 2 minutter på hver side. Læg de kogte bagels på en bageplade med papir og pynt. 
Bagelsne bages ved 200 grader i en alm. ovn ca. 25 min.




søndag den 3. april 2016

C H I C K E N - T I K K A - M A S A L A



Jeg kunne spise indisk mad hver dag! Det er ret nemt, at lave og smager helt fantastisk. Det kræver et basis lager af div. krydderier, men når du har købt krydderierne første gang er der til mange retter. Vær opmærksom på, at indisk mad ofte indeholder marineret kød eller bønner/linser der skal forberedes dagen før. 


Du skal bruge (dette er en børnevenlig udgave tilsæt mere chili, hvis du kan lide stærk mad): 

1. dag: kylling og marinade

1 tsk stødt nellike
1 tsk spidskommen
2 tsk garam masala (en indisk krydderiblanding der kan købes i de fleste supermarkeder)
1 stk lime
6 fed hvidløg
1 stykke ingefær skrællet og fint revet (ca. 5 cm)
6 store spsk yoghurt natural
1 tsk salt
800 g kyllingbryst (natural)

2. dag: Sovsen

2 løg
1/2 rød chili
30 g frisk koriander
Olivenolie
1 spsk stødt koriander
1 tsk paprika
1 tsk garam masala
6 spsk fint hakkede mandler
1 dåse tomater
1 dåse kokosmælk
1 hønseboullion terning
3 dl kogende vand

Basmatiris

Sådan gør du:

Kyllinge-marinaden:
Rist de tørre krydderier af på en varm pande ca. 1 minut. Hæld krydderier i en stor skål sammen med saften fra limen, de pressede hvidløg og den fint revet ingefær. Hæld nu yoghurt i skålen og rør det godt rundt. Skær kyllingen ud i stykker af 2x2 cm og bland det i den krydret yoghurt. Lad blandingen stå i køleskabet natten over (eller mindst 2 timer).

Sovsen:
Skræl og hak hvidløg og løg fint sammen med chili og stilkene fra den friske koriander (gem bladende til senere). Hæld løg, hvidløg, chili og koriander på en middelvarm pande med olivenolie og lad det simre i ca. 20 minutter til det er gyldent (rør jævnligt i det). Tilsæt stødt koriander, paprika og garam masala og kog det med et par minutter og tilsæt mandlerne.  Hæld dåse tomaterne i, tilsæt boullion terning det kogende vand og lad det koge i 5 min før du tilsætter kokosmælken. Sovsen skal simre i 40 minutter mens du kort steger kyllingestykkerne på en grillpande, så de får de klassiske grill-streger ca. 1-2 minutter på hver side (gem yoghurtblandingen). Kyllingen på ikke blive gennemstegt på panden. De grillede kyllingestykker og yoghurtblandingen kommes i sovsen og simrer med i ca. 15 min. Smag til med salt og peber. 
Server med basmatiris, de friske korianderblade og en raita

B R O W N I E




Det er søndag, og jeg trænger virkelig meget til kage! Denne brownie er blød, svampet og smager af dejligt af chokolade, derfor er den også i top 5 over yndlingskager her i familien.
Husk, hvis du har en rest om et par dage, så prøv mine lækre romkugler.

Du skal bruge:

250 g smør
150 g mørk chokolade (hakket i små stykker)
4 æg 
250 g sukker
150 g hvedemel
3 spsk kakao
evt. 200 g hakkede valnødder


Sådan gør du:

Smelt smør og chokolade sammen og lad det køle af. Pisk æg og sukker til en "æggesnaps", det tager ca. 5 min. Bland herefter forsigtigt mel og kakao i massen (tilsæt også valnødder her). Vend den afkølede chokoladeblanding i. Hæld brownie-dejen i en form (ca. 20 x 30) foret med bagepapir, og lad kagen bage ved 175 grader ca. 25 min. 
Kagen må godt føles en smule underbagt, så er den "svampet" som en brownie skal være.




fredag den 1. april 2016

R O M K U G L E R /Danish pastry



Hvem kan ikke lide romkugler! Jeg har ofte smidt tørre kagerester ud fordi, jeg ikke har tænkt på, at genbruge dem, men det er slut fra nu af! Du kan bruge alle mulige slags kagerester og marmelader. Jeg er nok mest til en helt klassisk romkugle, så her er min opskrift på bløde klassiske og velsmagende romkugler.

Det skal du bruge (15 mellemstore romkugler):

500 g kagerester (jeg bruger chokoladekage)
4-5 spsk hindbærmarmelade
1 stang vanilje
1 spsk sukker
1-2 spsk rom (eller essens, hvis det er til børn)
Kokosmel (eller andet)


Sådan gør du:

Flæk vaniljestangen og bland kornene med sukkeret. Hæld derefter alle ingredienserne i en røremaskine og kør det hele til en blød romkuglemasse. Smag til og tilsæt evt. lidt mere marmelade eller rom/-essens. Romkuglemassen sættes på køl ca. en halv time, hvorefter romkuglerne formes og rulles i kokosmel. Stil romkuglerne på køl til de skal spises.